Egészségközpontú mód

Az erős, egészséges egyén egészséges életmóddal jár. És helyesen, mert az ilyen életmód alapelveinek megvalósításával az egészségét is építi. Hogyan kell csinálni? Az első dolog, amit meg kell tennie, az a gyakorlat. Enélkül nehéz egészségről beszélni, és még inkább tartós, erővel teli testről.

Nem mindenki ismeri, de a mozgás az emberi psziché és az idegrendszer állapotára is nagyon jótékony hatással van. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni az étrendről. Az üres kalóriák kerülése és a változatos, vitaminokkal teli menü kiválasztása elengedhetetlen. Ne feledje azt is, hogy az étel mennyiségét és típusát az edzés intenzitásához kell igazítani.

E két, leggyakrabban az egészséges életmódhoz kapcsolódó elemen kívül a tágabb értelemben vett egészségvédelem is figyelmet érdemel. Tehát mindennapi higiénia vagy rendszeres orvosi vizsgálat. A stressz ma az egészséges élet egyik fő ellensége. Lehetetlen elkerülni, de szisztematikusan reagálhatsz rá. Még edzés közben is.

Az egészséges életmód kifizetődik

Az elmúlt években még divatossá vált az egészséges életmód. Nem is illik bevallani, hogy a hétvégét vagy bármilyen más szabadidőt a kanapén töltötte kedvenc falataival. Divat viszont a mozgás és a tudatos étkezés. És nagyon jól, minden szakos orvos egyetért.

Az aktív életmód, valamint a különféle tápanyagokban gazdag rendszeres étkezések segítenek megőrizni tested erősségét. Az egészséges életmódnak köszönhetően az emberi szervezet minden rendszerére jótékony hatással van. A legtöbb embert megölő véráramtól kezdve a csontokig, az ízületekig, sőt az idegrendszerig.

A fitten tartás nemcsak a testet erősíti, és sokkal jobban érzi magát a testében. Ez egyben befektetés is a jövőbe. Az erős szervezet ellenállóbb a különféle betegségekkel szemben. Ezért érdemes most elővenni a naptárat, és minden nap legalább negyed órát szánni a mozgásra. Ezenkívül minden egészségtelen, üres kalóriával teli falatnak el kell tűnnie a tányérokról és a hűtőszekrényekről.

Élelmiszer az egészségért

Mennyi zsírt, szénhidrátot és fehérjét kell fogyasztania egy embernek? Nehéz pontosan meghatározni az egységes adatokat. Annál inkább, hogy az egyes összetevők mennyisége az étrendben valami nagyon egyéni. Befolyásolja a nem, az állapot, az aktív életmód iránti elkötelezettség, de a testsúly is. Mindazonáltal ezen elemek arányának általános elvei hasonlóak.

Az emberi test felépítése itt nagyon fontos lesz. Még a gyerekek is tudják, hogy ez többnyire víz. A szervezet pedig ennek hiányát tapasztalja meg a leggyorsabban. A következő elem az emberi szervezetben lévő tartalom szempontjából a fehérje. Naponta körülbelül negyven grammot kell bevinni, bár természetesen nagy jelentősége lesz az egyén súlyának és életmódjának.

A fehérjéken kívül vannak zsírok és szénhidrátok is. Esetükben nem csak a mennyiségük a fontos, hanem a minőség is. A telítetlen zsírok sokkal jobbak, mint a telített zsírok. Másrészt a cukrok összetett, nem egyszerű formában fejtik ki hatásukat a legjobban a szervezetben.

Previous post Mi az egészséges életmód?
Next post Az egészséges táplálkozás hatása az egészségre