Hogyan hatnak a fehérje-kiegészítők a szervezetre?

A fehérje-kiegészítők talán a legnépszerűbb étrend-kiegészítők. Nemcsak nagy fizikai aktivitás mellett, hanem normál étrendben, rendszeres testmozgás nélkül is használhatók. Ezenkívül a fehérje az izmok alapvető építőköve, amelyeknek megfelelő mennyiségben van szükségük rá a megfelelő működéshez.

A fehérje-kiegészítőket főként az izomtömeget építő emberekhez kötik, és ezért nagyon általánosan szólva – hízni szeretnének. Azonban, mint kiderült, ezt a fajta étrend-kiegészítőt redukáló diétában is alkalmazzák, amikor az edzési cél a felesleges kilók leadása.

Milyen helyzetekben használhatók fehérje-kiegészítők?

A fehérje sajátossága miatt nagyon széles körűen alkalmazható, ezért a fehérje-kiegészítők sokféle helyzetben használhatók. Sőt, az edzési céltól, valamint az edzés intenzitásától és típusától függően kissé eltérő fehérjeértékeket kell elfogadni az étrendben. Tehát hogyan kell fehérje-kiegészítőket használni a helyzettől függően?

  • Edzés gyakorisága – például heti egyszeri edzés esetén feltételezzük, hogy elegendő fehérjeadag napi 1 adag, azaz kb. 30 g termék (az adott kiegészítőtől függően). Azonban minél nagyobb az edzés gyakorisága, annál több fehérjét kell fogyasztania, naponta akár 2 adag különböző típusú fehérje-kiegészítőt.
  • Fehérje-kiegészítő fogyáshoz – ha felesleges kilogrammokat szeretnél leadni, a fehérje segít megőrizni az izomtömeget, így a szervezet csak a zsírszövetet ontja. A táplálékkiegészítő típusától függően napi 2-3 alkalommal ajánlott fehérjét használni 1 adag felhasználásával.
  • Fehérje-kiegészítő az izomtömeg növelésére – ha az edzés célja az erő növelése, akkor a legjobb, ha edzés utáni táplálékkiegészítést használunk. Ilyenkor érdemes az egyik adag fehérjét edzés előtt, a másikat edzés után felhasználni. Az első adag megfelelő tápértéket ad az izmoknak az edzéshez, és megelőzi a sérüléseket, a második pedig segít gyorsabban felépülni edzés után.

A megfelelő fehérje-kiegészítő kiválasztásakor ne feledje, hogy elsősorban saját helyzete vezérelje. Jó, ha a legjobb minőségű tápanyagok széles választékával rendelkezünk, amelyek különböző összetételűek, méretűek, stb. Az SFD boltban sokféle tápanyagot találhatunk, amelyek bármilyen edzési célra tökéletesek lesznek.

Fehérje-kiegészítők és egészség

A fehérje-kiegészítők pozitív hatással vannak az általános egészségi állapotra is. Az ilyen típusú termékekben az egyik leggyakrabban használt fehérje – a tejsavófehérje – serkenti az immunrendszert, segít csökkenteni a koleszterinszintet, és éhgyomorra csökkenti a szervezet inzulinszintjét. Ez csak néhány a fehérje-kiegészítők használatának megkezdésének pozitív hatásai közül, ami csak megerősíti, hogy csekély fizikai aktivitás mellett is érdemes ezeket használni.

A megfelelő egészséghez azonban az emberi szervezetnek sok más tápanyagra is szüksége van, amelyek gyakran hiányozhatnak a hétköznapi ételekből. Akkor érdemes a kiegészítésükről dönteni. Az SFD áruházban minden olyan tápanyagot és étrend-kiegészítőt megtalál, amely segít egészségének megfelelő szinten tartásában és edzési céljainak teljesítésében.

Previous post A 10 legjobb étrend-kiegészítő a fogyáshoz: Amit tudnod kell
Next post Az 5 legjobb táplálékkiegészítő az immunitásért