Fehérje-kiegészítők – mik ezek?

A fehérje-kiegészítők sportolók és testépítők által használt termékek. Felvételüknek megvan a maga indoklása – mindenekelőtt az izomtömeg építéséhez és az izmok munkájának meghosszabbításához szükségesek. A fehérje testünk fő építőköve. Testünk vízmentes tömegének több mint 80%-át teszi ki.

Az izomrostok elsősorban fehérjéből állnak. Ez az összetevő felelős az izomtömeg kialakulásáért. A magas fehérje jelenléte az izomrostokat is rugalmasabbá teszi, a fehérje az anyagcsere, különösen a sejtanyagcsere felgyorsítására is garancia. A fehérje-kiegészítőket többféle típusra oszthatjuk.

A tejsavófehérje az a termék, amely a leggyorsabban felszívódik a szervezetben. Egy másik fehérje a tejkazein. Lassan szívódik fel, ezért lefekvés előtt érdemes bevenni az ezt tartalmazó termékeket. Egyéb fehérjék a szója és a tojás. A fehérje-hidroizolátumok, amelyek „lebontott” formában elérhető fehérjék, a legjobban felszívódnak. A sportolóknak szánt fehérje-kiegészítőket az üzletekben lehet megvásárolni.

Tömegkiegészítők

A táplálék-kiegészítők, ahogy a neve is sugallja, táplálék-helyettesítők, amelyeket súlygyarapodáshoz vagy izomépítéshez veszünk. Főleg tápanyagokon, például szénhidrátokon, zsírokon, fehérjéken, ásványi anyagokon és vitaminokon alapulnak. A tápanyagok valójában minden olyan tápanyag kombinációja lehet, amelyek arányaiban hasonlóak a természetes élelmiszerek összetételéhez, vagy értékükben hasonlóak különböző tápanyagcsoportokhoz – például fehérjékhez vagy szénhidrátokhoz.

Ha nem tudsz hízni, és szinte mindent és nagy mennyiségben eszel, akkor segíts magadon a hízásban és használj kondicionálót a tömeghez. Az épülettömeg egy ciklikus folyamat, melynek alapja a pozitív energiamérleg elérése. A helyes és ideális tömeg-kiegészítőnek jó arányban kell lennie a szénhidrátokkal és a fehérjékkel. A tápanyagokat általában az erő- és állóképességi sportokat gyakorló emberek használják.

A hosszú edzési időszak után sokszor nagyon nehéz felszedni a következő kilogrammokat, régebben sokkal könnyebben ment a legelején, ezért érdemes olyan tápanyagokat felhasználni, amelyektől tovább fejlődünk.

Szobrászat kondicionáló

Ha már megszereztük álomsúlyunkat, akkor alakítjuk a testtartásunkat vagy a szobrunkat, persze ha van mit. Ahogy mondani szokás, „először a mise, aztán a szobrászat”. Nyilvánvalóan nagy szerepe van a megfelelő étrendnek és edzésnek, de nem szabad alábecsülni a kiegészítők fontosságát.

Az elején mindenekelőtt tűzz ki egy célt, amit el szeretnél érni. Ez zsírcsökkentés vagy testformálás? Ez nagyon fontos, mert a kétirányú cselekvések kölcsönösen kizárják egymást. Még csak nem is lehet a zsírégetés és az izomnövekedés elérésére összpontosítani. Edzés közben folyamatosan negatív kalóriaegyenlegünk van, ezért táplálékkiegészítőket kell szedned, hogy a szervezeted további kalóriákkal teljen.

A fehérjét és a keratint az erő és az izmok növelésére használják. A fehérjék védenek a test izomtömegének elvesztése ellen, míg a keratin pumpálja és erősíti az izmokat. Ha izmokat akarunk az izmokon, és hősnek akarunk kinézni, sok akadályt és áldozatot kell hoznunk, például nem igyunk alkoholt, ne fogyasszunk koffeint, ne dohányozzunk, és étkezzünk megfelelően, és ami a legfontosabb, vegyünk megfelelő étrend-kiegészítőket, amelyek segítenek testünket faragva.

Previous post Érdemes otthon edzeni?
Next post Erőteljes testmozgás és megfelelő étrend – fogyjon le egyszer és mindenkorra