Hogy gördülékenyen menjen az edzés

A sportolókat és az aktív embereket egészséges embereknek tekintik, akik gondoskodnak magukról. Hiszen a mozgás egészség, így az aktív életmód megvalósítása erős test kialakulásához vezet. Azonban egy ilyen működési móddal, és mindenekelőtt a rendszeres edzés eredményeként is sok veszteség van. Főleg az izzadsággal ürülő elemek tekintetében. Rendszeresen pótolni kell őket, elsősorban az egészség megőrzése, esetenként az élet védelme érdekében.

Az egyik a kalcium. Az elem többfeladatosnak mondható. Felelős az ízületek és csontok állapotáért, de jelentős szerepet játszik az izmok életében és munkájában is. Sok más tápanyaghoz hasonlóan a kalciumot is különböző formában lehet bevinni.

Néha elég, ha egy kicsit változtat az étkezési szokásokon, és kalcium tartalmú ételeket is felvesz a napi menübe. Érdemes azonban kiegészítést is alkalmazni. Főleg, ha a sportot komolyan veszik, és az erőfeszítések megerőltetőek és rendszeresek. A kalciumot tudatosan kell pótolni, mert hiányosságai következtében a szervezetben számos nemkívánatos reakció léphet fel.

Mit igyunk edzés közben

Edzés közben, különösen egy nagyon hosszú vagy nagyon intenzív edzés során, a sportoló hatalmas mennyiségű vizet veszít, mert erősen izzad. Az izzadsággal együtt a méreganyagok és a zsír is kiürül a szervezetből. A szervezetből kiesett vizet azonban érdemes pótolni, lehetőleg zsír- és méreganyagoktól mentes folyadékkal.

Nem csak edzés után, hanem közben is kell inni, főleg ha egy óráig vagy tovább tart, hogy a szervezet rendszeresen kapjon vizet. Edzés közben a legjobb inni a szénsavmentes, magas ásványianyag-tartalmú víz, különösen a nátriumot és magnéziumot tartalmazó víz – ezek az összetevők gyorsan elfogynak a testmozgás során.

A gáz puffadást és kólikát okoz, ezért jobb ezeket elkerülni. A vízen kívül mate is ihat, melegen vagy hidegen. Az ásványvízhez hasonlóan sok értékes mikro- és makroelemet, különösen magnéziumot tartalmaz, erősíti a szervezetet, energiával látja el, miközben nem ad kalóriát. Ihat zöld vagy vörös teát vagy gyógynövényeket is. A gyümölcsleveket viszont edzés után érdemesebb fogyasztani.

Víz – alkalmas edzés közben?

A víz a leginkább biokompatibilis folyadék testünk számára – testtömegünk több mint 70%-át teszi ki. A plazmában, a sejtek belsejében található, gyomorsavakat képez. Folyamatosan egyensúlyba kell hozni a szintjét – ezért hangsúlyozzák az orvosok a napi 2 liter folyadék fogyasztásának fontosságát.

Alkalmas-e a víz sportolónak? Természetesen hatékonyan oltja a szomjat, és lehetővé teszi a test belülről történő hidratálását. A víz a sportoló szempontjából nélkülözhetetlen ásványi sókat és vitaminokat tartalmaz, amelyek az intenzív edzés során az izzadsággal kicsapódnak és kiürülnek szervezetünkből.

Az ásványvizet is tetszőleges mennyiségben lehet venni, persze, hogy ne terheljük a szervezetet. Sokan úgy gondolják, hogy sokkal előnyösebb értékes izotóniás italokat inni – ezekben főleg többletenergiát adó szénhidrátok, valamint ásványi sók és nátrium találhatók. Segítenek egyensúlyban tartani a szervezet víz- és elektrolitháztartását.

Previous post Tudsz-e edzeni terhesség alatt?
Next post A stepper edzésnek csak előnyei vannak.