Hogyan gyakoroljunk az eredmények elérése érdekében

Minden tanulónak megvannak a saját ötletei vagy módszerei a hatékony képzéshez. A laikusok azonban ebben a témában főként az internetről származó ismeretekre vagy a kézikönyvekből vett ismeretekre támaszkodnak. Ez azonban soha nem lesz olyan jó, mint az az információ, amelyet egy szakember megosztott velünk, akivel személyesen találkozik.

Először is, ezért alkalmazzák olyan lelkesen az egyéni oktatókat. Részvételükkel az edzésen való részvétellel elsősorban az elvégzett mozdulatok helyességéről kap visszajelzést. Egy tapasztalt edző képes megtervezni a fizikai tevékenységeket úgy, hogy azok igazodjanak a gyakorló képességeihez, ugyanakkor kihívást jelentsenek.

Azonban valóban szükség van egy szakemberre az edzés megkezdéséhez? Nem. Sokat tehetsz magad is, bár kétségtelen, hogy a szakmai felkészültség nélküli edzés nagyobb erőfeszítést igényel. Mindenekelőtt be kell építeni egy edzéstervbe. Ezenkívül gondosan figyelnie kell a testét, ügyelve arra, hogyan reagál az edzésre.

Erőt a gyakorlatokhoz

Hol lehet erőt meríteni a rendszeres mozgáshoz, amivel beteljesíthetjük álmunkat, vagyis lefogyhatunk? Először is meg kell győződnünk arról, hogy konkrét és megvalósítható tervet készítünk. Ahelyett, hogy azt mondanánk magunkban, hogy „jutából edzenek” vagy „idén fogyok”, inkább vegyünk egy darab papírt és egy tollat, és írjuk fel, mikor milyen célokat szeretnénk elérni.

Le akarunk fogyni 5 kilót, vagy esetleg könnyedén fel akarunk mászni a negyedik emeletre? Ne féljünk konkrét és hétköznapi tervektől. Az ilyen terveknek van a legnagyobb esélyük a megvalósításra. Egy másik kérdés a motiváció forrása. Ha karcsú derékról álmodozunk, mert valaki azt javasolta, hogy le kell fogynunk, akkor a tervünk csekély esélye van a megvalósításra.

A motivációt magunkban kell megtalálnunk. Ez legyen a célunk és a sikerünk. Nincs értelme valakinek az egészségéről gondoskodni, meg kell tanulnunk tenni magunkért. A terveknek szakaszosnak kell lenniük, hosszú távúnak, nem annyira ambiciózusnak, mint egyszerűen megvalósíthatónak. A legfontosabb itt az, hogy elkezdtünk magunkon dolgozni. Ez már óriási siker.

Gyakorolj akár munkába menet is!

Sokan úgy gondolják, hogy csak edzőtermekben vagy fitneszklubokban lehet gyakorolni. Azt azonban érdemes tudni, hogy valójában akár munkába menet is lehet edzeni. Semmi sem akadályozza meg abban, hogy arra a helyre ingázzon, ahol napi feladatait végzi, például kerékpárral.

Néha már az első lépés is egy esélyt jelent egy kis extra edzésre. Hogyan? Tudnia kell, hogy állapota javításának jó módja az időközök betartása. Az útvonal egyik része nagyon gyorsan, a másik része valamivel lassabban tehető meg. Az intervallumok nagyon pozitívan hatnak a szívre és érdemes még így is csinálni.

Ha nem szégyellsz másokat, akkor a buszra vagy buszra várva végezhetsz néhány nyújtó gyakorlatot, amivel nem csak a testedre lesz jó hatással, hanem felébredsz és új erőre kaphatsz végezze napi feladatait. Így végezhető gyakorlatokból tényleg nincs hiány, és érdemes is alkalmazni őket.

Previous post Tápanyagok és kiegészítők a sportban
Next post Crossfit – intenzív és hatékony edzés