Izotóniás italok – hidratálás edzés közben

A sportorvos tudósai hangsúlyozzák, mennyire fontos a test megfelelő hidratálása edzés közben. Intenzív edzés során, amikor a testhőmérsékletünk emelkedik, izzadunk. Ez a természetes mechanizmus a test felületének hűtésére szolgál, felhasználva a folyadék párolgás jelenségét. Sajnos az izzadság nem csak víz. Ezzel együtt kimosódnak a szervezet megfelelő működéséhez szükséges mikro- és makroelemek. Maga a víz is nagyon fontos összetevő, mert ez az a környezet, amelyben a legfontosabb intracelluláris átalakulások végbemennek.

Az ásványvíz ionok formájában tartalmaz oldott összetevőket, de ezek felszívódása kisebb, mint az izotóniás italoké. Ezek az italok ugyanis további mennyiségű nátriumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaznak, amelyek elősegítik a víz bejutását a szervezet sejtjeibe, és felgyorsítják annak közvetlenül az emésztőrendszerből történő felszívódását.

Az izotóniás italok összetételükben többféle cukrot is tartalmaznak. Könnyen felszívódnak, és lehetővé teszik az edzés során kimerült glikogénraktárak gyors pótlását. Ez az izomsejtekben elégetett anyag energiával látja el őket. Ezekből a speciális italokból felszívódva felgyorsítja a regenerációjukat, így lehetővé teszi a másnapi edzéshez való gyorsabb visszatérést. Ráadásul maguk a cukrok is pozitívan hatnak a vízfelvételre, mert a szervezet ilyenkor „folyékony táplálékként” kezeli az italt, nem pedig közönséges vízként.

Az izotóniás italok magnéziumot és káliumot is tartalmaznak. Az intenzíven sportolók esetében ez a tulajdonság rendkívül fontos. Ezek az elemek felelősek az idegimpulzusok továbbításáért az izomsejtek között. Alacsony szintjük fájdalmas izomgörcsöket okozhat.

Ezenkívül az izotóniás italok vízben oldódó vitaminok egész sorát tartalmazzák. Az izzadság kimossa őket, megfelelő működéséhez szükséges a megfelelő szintjük a szervezetben.

Az edzés hidratálást igényel

Edzés közben nem szabad megfeledkezni a test hidratálásáról. Nem szabad olyan helyzethez vezetnünk, amikor kimerültek vagyunk, és hatalmas szomjúság gyötör.

Mit válasszunk? A kiszáradás megelőzése érdekében érdemes egyszerűen magunkkal vinni egy üveg szénsavmentes vizet. Érdemes megjegyezni, hogy a kiszáradt szervezet nem tér vissza egy napon belül, vagy közvetlenül egy pohár víz elfogyasztása és szomjoltása után. A megfelelő mennyiségű víz hiánya zavarokat okozhat a szervezetben lezajló folyamatokban, csökkenti az állóképességet és gyorsan kimerültséghez vezethet.

Italok az üzletből – Energia és izotóniás italok várnak ránk az üzletekben, ahol a konditerem előtt gyors bevásárlásra futunk. Az előbbiek főként koffeint tartalmaznak, ami serkenti az elmét, de nem hidratál. Jobb ötlet, ha olyan izotóniás italt vásárolunk, amely főleg vizet tartalmaz, de szabályozza az elektrolitszintet, biztosítja a megfelelő szénhidrát adagot, és támogatja a szervezetet intenzív fizikai erőfeszítések során.

Mi az edzés előtt?

Ha megismerkedünk a sportolók előkészületeivel, biztosan találunk edzés előtt és után használt étrend-kiegészítőket. Mi a szerepük és szükség van rájuk?

Jó kezdés – Mielőtt elkezdjük az edzést, be kell melegíteni. Ekkor az izmaink megfelelően felkészültek az intenzív erőfeszítésre. Ezen kívül az anabolikus környezetet előkészítő készítmények használata javasolt. Feladatuk az izomszövet felépítési folyamatának serkentése. Ennek köszönhetően gyorsabban érjük el a kívánt hatást lenyűgöző izomzat formájában.

Mi a következő lépés? Edzés után érdemes olyan gyakorlatokat is végezni, amelyek megnyugtatják az izmokat és megelőzik a sérüléseket. Így lerövidítjük az edzések közötti regenerálódási időt. A regenerációt felgyorsítják azok a készítmények is, amelyeket edzés után használunk. A készítmény tartalmaz például szénhidrátokat, amelyek képesek lesznek feltölteni az izmok glikogénraktárait. Ezek a készítmények hatékonyan gátolják a katabolizmus folyamatát is, vagyis az izomszövetet építő fehérjék lebomlását.

Previous post A stepper edzésnek csak előnyei vannak.
Next post Hogyan lehet bevezetni az egészséges életmódot?