A stressz – az egészség legnagyobb ellensége

Egy modern ember számára, aki a rutintevékenységek rohanásában vesz részt magán- és szakmai tevékenységei során egyaránt, a stressz a mindennapi élet elválaszthatatlan része. Kis adagokban ugyan mozgósító hatással van az emberi lélekre és testre, de konkrét cselekvésre ösztönzőként, krónikus tényezőként nemcsak a lelki közérzetet, hanem a szervezet általános állapotát is jelentősen ronthatja. .

Az orvosok régóta figyelnek arra, hogy a mentális egészségnek óriási hatása van a testi egészségre, akár függővé is teszi az egyiket a másiktól, összefüggő erek sajátos rendszereként írva le. A különböző orvosi szakterületek képviselői számos szomatikus tünetet, például bőrgyógyászati ​​tüneteket jeleznek a tartós stressz hatásai között. A mentális stresszben eltöltött hosszú távú élet mindenekelőtt az immunitás csökkenéséhez és az autoimmun betegségek kialakulásához vezet, vagyis olyanok, amelyek a szervezet ellen irányulnak.

Az egészséges táplálkozás alapjai

Az egészséges táplálkozás egyik alapelve a napi ötszöri étkezés elve. Nem kell szó szerint venni. Sok múlik az étkezések rendszerességén és bőségén. Elméletileg ötnek kellene lennie, de ha bőséges, akkor érdemes lehet háromra cserélni.

Csak az a fontos, hogy ezek az ételek kiegyensúlyozottak legyenek, és rendszeresen fogyaszd őket. Az étkezések megtervezésekor nem szabad megfeledkezni a megfelelő folyadékpótlásról sem, az optimális adag napi 8 pohár víz. Ami a modell étkezési mintát illeti, 3 óránkénti étkezés. A napot mindig tápláló reggelivel kell kezdeni. Egy másik fontos étkezés az ebéd.

Mindkét étkezést érdemes zöldséggel vagy gyümölccsel dúsítani. A következő nagy étkezés az ebéd legyen. Érdemes gondoskodni arról, hogy szénhidrátban, fehérjében gazdag legyen, de legyen benne zöldség is (lehetőleg friss). A délutáni teázás közben ehetsz zöldséget és gyümölcsöt is. Neki, akárcsak a vacsorának, már könnyű ételeknek kell lennie. Az utolsó étkezést 4 órával lefekvés előtt kell elfogyasztani.

Egészséges táplálkozás hús nélkül

Sokan azt gondolják, hogy lehetetlen egyszerre egészségesen étkezni és lemondani a húsról. Ez azonban mítosz. Ha lemondunk a húsételekről, nem fenyeget bennünket annak a veszélye, hogy kifogyunk a fontos élelmiszer-összetevőkből, és nem veszítjük el egészségünket. Nekünk elég gondoskodni a kiegyensúlyozott táplálkozásról, fontos, hogy szervezetünk ne fogyjon ki a fehérjéből és a vasból.

Azonban növényi táplálékból is beszerezhető. Magas fehérjetartalmú például különösen a hüvelyesek. Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen vegetáriánus étrend sok erőfeszítést igényel, szemben a hagyományossal, nagyobb elkötelezettséget igényel. Talán valóban egyszerűbb hússal hagyományos ételeket főzni, de ez nem jelenti azt, hogy az olyan meggondolatlanul elkészített étrendünk egészséges.

Sajnos ez nem igaz. A hús főzésekor nem feltétlenül főzzük meg egészségesen. Amúgy régen bebizonyosodott, hogy a húst – ha nem is mondunk le róla – erősen korlátozni kell és növényi eredetű ételekkel helyettesíteni.

Previous post Crossfit – intenzív és hatékony edzés
Next post Az ashwagandha használata és az edzés hatékonysága