Az ashwagandha használata és az edzés hatékonysága

Az ashwagandhát indiai ginzengnek is nevezik, mert keletről került a világ más régióiba is. A természetgyógyászatban sok száz éve használják, de népszerűségének jelentős növekedését csak az utóbbi időben észlelték. Mi több, elsősorban a sportolók körében hódít. Azonban biztos, hogy kifejezetten pozitív hatással van a fizikailag aktív emberekre?

Mi az ashwagandha?

Az Ashwagandha az egészségvédő adaptogének csoportjába tartozik, amelyek gyógyító hatással bírnak. Jellemzője, hogy mind a gyümölcsben, mind magában az ashwagandha gyökérben nagy mennyiségű ún. anolidokkal. Fertőtlenítő, rákellenes és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkeznek. Érdekes módon az ashwagandában található tartalmuk olyan magas, hogy kincstáruknak tekintik.

Az ashwagandha leggyakoribb formája a porított, korábban szárított gyökér. Tablettákba vagy porokba van zárva. Kezdetben érdemes odafigyelni arra, hogy az ashwagandhát tulajdonságaiból adódóan gyakran használják a sportolók, de a hétköznapi emberek is használják, akiknek napi szinten kell megküzdeniük a nagy stresszel.

Befolyásolhatja az ashwagandha az edzés hatékonyságát?

Az ashwagandhát kortizol gyilkosként is ismerik, amelyet stresszhormonként emlegetnek, miért fontos ez? A sportolók miatt. A kortizol megnehezítheti a forma felépítését, annak ellenére, hogy negatív hatással van az egész test egészségére. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen felesleges, de érdemes megfelelő szinten tartani, mert feleslege katabolizmushoz vezet.

Az Ashwagandha lehetővé teszi a stresszhormon szintjének csökkentését mind fokozott fizikai megterhelés esetén, mind stresszes helyzetekben. Emiatt az adaptogének, azaz a stresszel szembeni ellenállásért felelős anyagok közé sorolják. Negatív hatással van szervezetünkre, és súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Az Ashwagandha többek között megakadályozza, fáradtság, amely a fokozott stressz következménye lehet.

Az ashwagandha keresésekor érdemes odafigyelni a termékek minőségére, valamint az indiai ginzeng kivonat mennyiségére egy adagban (pl. tablettában). Érdekes ashwagandha ajánlat található az SFD üzletében.

Mik az ashwagandha tulajdonságai?

Az Ashwagandha nagyon érdekes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket figyelembe kell venni, függetlenül a gyakorolt ​​sportágtól. Erős antioxidáns, adaptogén hatásának köszönhetően csökkenti a szervezet stresszhormon szintjét. Emiatt a leggyakrabban a következőkről beszélünk:

  • Számos szerv működését támogatja, pl. agy és szív.
  • Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
  • Növeli az edzés hatékonyságát (csökkenti a kortizolszintet, növeli a tesztoszteront).
  • Erősíti a stresszel szembeni ellenállást.
  • Növeli a szervezet hatékonyságát.

A megfelelő étrend-kiegészítők keresésekor érdemes odafigyelni azok minőségére. Ebből a szempontból érdemes megnézni a mindenféle tápanyagról és táplálékkiegészítőről ismert SFD áruház kínálatát, melyeket egyre többen nyernek el a használatukkal elégedetten, saját edzési céljaikat elérve.

Previous post A stressz – az egészség legnagyobb ellensége
Next post A 8 legjobb étrend-kiegészítő a súlygyarapodáshoz