Diéta kiegészítése edzésterhelések esetén

Számos mítosz és tévhit kering a sportolóknak szánt tápanyagokkal és étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban. Egyesek úgy vélik, hogy az ilyen termékeket a sportolók egyáltalán nem használhatják. Megint másokat megfélemlítenek kémiailag összetett nevük. Mindeközben az étrend-kiegészítők feladata a kiegészítés olyan helyzetekben, amikor a szervezetnek gyors és hatékony támogatásra van szüksége.

Ezek általában olyan szerek, amelyek igazi „vitaminbomba”. Hétköznapi fizikai megterhelés esetén nekünk elegendő a megfelelően kiegyensúlyozott étrend. Emlékezzünk azonban arra, hogy a sportolók fizikai terhelése a szakmai edzéseken, valamint a sportversenyeken többszöröse.

Ebben az esetben a hagyományos módszerek nem túl hatékonyak, és kiegészítőkhöz, tápanyagokhoz kell nyúlni. Támogatják a szervezet regenerálódását, hozzájárulnak az immunrendszer jobb működéséhez és nagyobb aktivitást serkentenek. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezeket meg kell engedni, egy adott típusú fizikai erőfeszítésnek, valamint az egyéni szervezetnek megfelelően.

Italok sportolóknak, azaz edzés utáni frissítő

Azok az emberek, akik sok időt töltenek erősítő edzéssel, futással vagy más intenzív fizikai tevékenységgel, ne felejtsék el rendszeresen pótolni a szervezetben lévő folyadékot. Ha hozzátesszük a magasabb hőmérsékletű mozgást, például nyáron, szervezetünk nagyon gyorsan kiszárad. Az ivóvíz az egyik megoldás.

A másik, hogy a sportitalokhoz nyúlunk – amiből kétféle közül választhatunk. Az izotóniás italok ideálisak a szomjúság oltására, az elégetett kalóriák pótlására és a szervezet elektrolitokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal való gazdagítására. Az energiaitalok viszont erőt adnak azáltal, hogy koffeinnel vagy más stimulánssal látják el a szervezetet.

Az izotóniás italok cukrokon (glükóz, fruktóz vagy szacharóz) alapulnak. Ne feledje, hogy a sportitalok nem helyettesítik a vizet, de kiegészíthetik az edzéseket. Edzés közben felfrissítenek, energiát adnak ahhoz, hogy még egy kört lefusson, még néhány kilométert bringázzon, vagy még néhányszor emelje fel a súlyzót.

A víz segít az edzésben

Edzőterembe, parkban való futáskor vagy kerékpáros edzéskor ne felejtsd el magaddal vinni egy üveg vizet. A profi sportolók tökéletesen tudják, mennyire fontos a test megfelelő hidratálása edzés közben – azoknak is, akik hobbiból sportolnak vagy éppen most kezdik kalandjukat az edzéssel, ne felejtsenek el megfelelő mennyiségű folyadékot inni.

A szervezet kiszáradása az állapot és az immunitás gyengüléséhez, valamint fáradtsághoz vagy betegséghez vezethet. Rendszeres vízivással – legalább napi 2 liter rendszeres időközönként – nem csak a testmozgás hatásait támogatjuk, hanem javítjuk szervezetünk regenerációs képességét is.

Ha úgy érezzük, hogy szervezetünk kiszáradt, és gyakrabban érezzük a szomjúságot, akkor is érdemes sós ételekkel gazdagítani étrendünket, természetesen ésszerű mennyiségben. A só segít megtartani a vizet a szervezetben. A test hidratálása edzés közben gyorsan megmutatja előnyeit – több energia, több testmozgás, több izom, kevesebb felesleges zsír!

Previous post Hogyan fogyjunk egészségesen és hatékonyan?
Next post Képzés a csökkentésért – mi a fő cél?