Hogyan fogyjunk egészségesen és hatékonyan?

A túlsúly és még inkább az elhízás olyan probléma, amely világszerte egyre több embert érint. Ez nemcsak esztétikai akadály, hanem mindenekelőtt súlyos egészségügyi probléma. Ha tehát gondolkodik és fogyni szeretne, akkor már tett egy lépést a jó irányba, de a hatékony és mindenekelőtt egészséges fogyás érdekében nem szabad rohanni.

A karcsúsító folyamatot egy hosszú távú futáshoz kell hasonlítani, azaz egy maratonhoz, nem egy sprinthez, ez nem néhány napos akció – ez egy életre szóló változás. A karcsúsításnak úgy kell történnie, hogy a felesleges kilók a zsírszövetből és ne az izmokból és a vízből vesszenek el, és ez csak akkor fog megtörténni, ha nem éheztetjük magunkat.

Ételeinknek ezért bővelkednie kell a megfelelő mennyiségű értékes fehérjében, egészséges szénhidrátban és zsírban, és rendszeresen és kapkodás nélkül kell enni. Nehéz időkben azonban, és ilyenek biztosan előfordulnak, nyúlhatunk a rosttartalmú étrend-kiegészítőkhöz, ezek csökkentik a gyomorszívás érzését, és segítik a megnövekedett étvágyat.

A belek állapota és egészségünk!

Puffadás, gázképződés, böfögés: ezek azok a gyomor-bélrendszeri betegségek, amelyek egyre több ember életét nehezítik meg, és nem csak esztétikailag. Tudományos kutatások megerősítik az immunrendszer betegségei és a rossz bélműködés közötti szoros kapcsolatot. Miért van ez így?

Születésünk pillanatától kezdve testünk folyamatosan változik, és néhány embernél 20 éves kor körül éri el az érettséget, hogy aztán hamarosan lelassuljon és elkezdődjön az öregedés. Így a legtöbb középkorú ember belsejében emésztetlen ételmaradványok találhatók aggasztóan 1,5-7 kilogramm tömegben. Ez a percről percre a belekre tapadó massza belülről egyre jobban megmérgez bennünket, és korlátozza még az egészséges élelmiszerek felszívódását is.

A helyzet következtében lelassul az anyagcsere és az emésztés, egyre gyengék vagyunk. Ilyen körülmények között tehát nagyon fontos az idő, hiszen minél hamarabb ürítjük ki szervezetünkből ezt a mérget, annál hamarabb érezzük magunkat jobban, és hasznos lesz, ha ellátjuk a szervezetet 3 nélkülözhetetlen összetevővel, azaz vízzel, rostokkal és probiotikumokkal.

Mit igyunk az egészséges élethez?

A víz nagyszerű oldószer, élő környezet, olyan környezet, amelyben szervezetünkben minden kémiai és biokémiai reakció lezajlik. Testünk mintegy 60%-a ebből áll. Mindenki tudja, hogy inni kell, de az állandóan csak vizet inni kicsit unalmas lehet. A legtöbben, akik időnként kólásitalokat adunk a boltok polcain, nem tudtunk ellenállni ennek az édes italnak. De megéri?

Az italok három csoportra oszthatók: hipotóniás (az ozmotikusan aktív anyagok koncentrációja alacsonyabb, mint a sejten belüli koncentrációban), izotóniás (az oldat koncentrációja és a sejten belüli koncentráció azonos) és hipertóniás (koncentrációja) nagyobb, mint a cellán belül). Az ozmózis általános elve az, hogy a víz alacsonyabb koncentrációjú környezetből magasabb koncentrációjú környezetbe kerül.

Tehát hipotóniás italok fogyasztása esetén a víz nagyon jól bejut a sejtbe. Izotóniás italok fogyasztásakor a víz elég jól bejut a sejtbe, de kicsit lassabban, mint az első esetben. Sajnos a hipertóniás italok fogyasztása során víz jön ki a sejtből. Igaz, hogy ez a víz a vastagbélben bizonyos mértékig visszanyerhető, de ezek az italok nem hidratálnak minket olyan jól, mint az első csoportba tartozó italok.

A hipotóniás italok közé tartoznak többek között. víz, keserű tea, néhány cukrozatlan gyümölcsital. Az izotóniás italok az italok egy speciális csoportja, amelyeket speciálisan készítettek, és vitaminokat és nyomelemeket tartalmaznak. A hipertóniás italok viszont mind édesített alkoholmentes energiaitalok. Szóval mit kell inni? A legjobb, ha csak hipotóniás italokat inni jelentős hidratáló tulajdonságaik miatt.

Ezeknek az italoknak jó alternatívája az izotóniás ital, de fogyasztásuk inkább a vitaminok és mikroelemek biztosítására irányul. Hidratációs tulajdonságaik állnak a háttérben. Az viszont tény, hogy a hipertóniás italok fogyasztását korlátozni kell, mivel ezek jobban kiszáradnak, mint hidratálnak.

Previous post Hogyan lehet bevezetni az egészséges életmódot?
Next post Diéta kiegészítése edzésterhelések esetén