Edzés előtti kiegészítők

Érdemes megjegyezni, hogy az izomszövet fejlesztését célzó folyamatok már a tényleges edzés előtt elkezdhetők. Ez az ún edzés előtti kiegészítők, amelyek célja, hogy felkészítsék a szervezetet a fokozott fizikai erőfeszítésre. Az ilyen típusú tápanyagok olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek célja az izomépítési folyamat támogatása, valamint a zsírégetési folyamatok javítása, emellett növelik a szervezet hatékonyságát és lehetővé teszik az energiaszint növelését.

Az edzés előtti táplálékkiegészítők fő összetevői a citrullin-malát, amely a citrullin aminosav és az almasav kombinációja, és részt vesz a nitrogén-monoxid szintézisében, valamint az izmokban a keratin mennyiségének növeléséért is felelős. Az edzés előtti kiegészítők másik összetevője a glükuronolakton, melynek feladata, hogy felgyorsítsa a felesleges anyagcseretermékek szervezetből való eltávolításának folyamatait. Ez a vegyület hozzájárul a test terhelési kapacitásának növeléséhez is. A béta-alanin viszont egy olyan anyag, amely növeli az aerob kapacitást, és így hosszabb és intenzívebb edzéseket tesz lehetővé.

Citrullin-malát – edzés előtti kiegészítő

Az eladásra kínált edzés előtti táplálékkiegészítők összetételükben különböznek, ennek köszönhetően minden szervezet egyéni igényei szerint választhatóak. Összetételükben azonban számos kulcsfontosságú összetevő található, amelyek számos professzionális edzés előtti kiegészítőben megtalálhatók.

Az egyik ilyen anyag a citrullin-malát, amely az almasav és a citrullin aminosav kombinációja, amelyet exogén aminosavnak tekintenek. Ez a kémiai vegyület részt vesz a nitrogén-monoxid szintézisében, valamint felelős a kreatin koncentrációjának növeléséért az izmokban. Az argininnel együtt részt vesz a karbamid ciklusban, lehetővé téve a káros karbamid eltávolítását a szervezetből.

És bár a citrullin-malát közvetlenül nem vesz részt az izomszövet felépítésében, az úgynevezett izompumpa hatását adja, de jobb vérellátást okoz az izmokban. A citrullin-malátot tartalmazó készítmények rendszeres fogyasztása pozitív hatással van a szervezet terhelhetőségére, emellett hozzájárul az intenzív edzés során jelentkező fáradtság csökkentéséhez.

Táplálkozás kerékpárosoknak

Bár a kerékpározás kellemes kikapcsolódási forma, amelyet az amatőr sportolók szívesen gyakorolnak, mégis nagy erőfeszítést jelent a szervezetnek. Ez a testfolyadékok fontos tápanyag-tartalmának csökkenéséhez is vezet. A kerékpárosok általában nem alkalmaznak speciális pótlást, mert az elvesztett tápanyagok nagy részét az étkezéssel sikeresen pótolják.

Jelenleg azonban számos étrend-kiegészítőt ajánlanak kerékpárosoknak. Ezek közé tartozik pl. a szervezet savasodását csökkentő készítmények. Feladatuk a megfelelő pH helyreállítását befolyásoló összetevők biztosítása.

Ezen túlmenően befolyásolják a megfelelő hidratálást, és arra is szolgálnak, hogy kiegészítsék a szervezet elektrolitszintjét. A kerékpárosok étrend-kiegészítője is lehet az ún nagy energiájú shotok, amelyek kiváló szénhidrátforrások. Tevékenységük az energiahiányok azonnali pótlásában, és így az erő helyreállításában áll.

Previous post Mi az oka annak, hogy az edzőteremben végzett edzések ellenére is elmaradnak a hatások?
Next post Edzőterem – egyedül vagy edzővel?