Egészséges ember hűtőszekrénye – mit tartalmaz?

Milyen termékeknek kell lennie annak a személynek a hűtőszekrényben, aki tisztában van azzal, hogyan kell vigyáznia saját egészségére? Először is egy ilyen hűtőszekrény gazdagon lesz tele zöldségekkel, gyümölcsökkel, zöldség- és gyümölcskonzervekkel.
Egy ilyen hűtőszekrényben tejtermékek, azaz tejtermékek, tojás, hús és hal is található!

Általánosságban elmondható, hogy az egészséges táplálkozás elve a lehető legkevésbé feldolgozott termékeken alapul. A legjobb, ha bizonyos termékeket saját maga készít el, ahelyett, hogy tartósítószert, színezéket vagy hatásfokozót tartalmazó készterméket vásárolna. Itt adhat egy példát a majonézre – ez a termék otthon is elkészíthető.

Érdemes vitaminokban, ásványi anyagokban, de omega-3 savakban is gazdag termékeket szedni – ez a sejtek kiváló építőköve, ezért lehetőség szerint ezeket a zsírsavakat tartalmazó termékeket. A jó minőségű növényi olajok tartalmazhatnak ilyen savat, így ezzel az olajadalékkal díszítheti a házi zöldségsaláta elkészítését – gazdagabb lesz az íze.

Ketchup – egészséges vagy nem?

Sokan nem tudják elképzelni az étkezést ketchup hozzáadása nélkül. Ha pirítósért, sült krumpliért, virsliért vagy sült húsért nyúlunk, a legtöbben ezzel a paradicsomszósszal töltjük fel magunknak a harapnivalót. Egészségtelen? Van a ketchupban vitamin? Kezdjük azzal a ténnyel, hogy a ketchupot általában zsírt csöpögő fasf-food-okkal kombinálják, ami senkinek sem segít.

De mi van akkor, ha lemondasz a nassolásról, de a paradicsomkészítésről nem, mint az egészséges ételek mellé? A ketchupot általában paradicsomból készítik, amely egészséges. Sajnos ezekben az üzletekben találhatunk cukrot, tartósítószert és egy csomó erősítőt, például sót és fűszeres fűszereket.

Elméletileg mértékkel fogyasztva nem árt nekünk. Van azonban egy nagyszerű alternatíva a ketchup tárolására – házi készítésű ketchup! Az interneten rengeteg receptet találsz az elkészítéshez, pasztőrözéshez, tároláshoz, hogy minél tovább megmaradjon! A házi ketchup nagyszerű és egészséges alternatíva mindenki számára!

A petrezselyem rengeteg egészséggel bír az étrendünkben

Egyre jobban odafigyelünk az étrendünkre, és mint tudod, a friss zöldségeknél, gyümölcsöknél nincs jobb a szervezetünk számára, vitaminforrás, sokkal jobb, mint a gyógyszeres készítmények.

A petrezselyem egy ideig nem volt népszerű zöldség, sokan nem használták túl gyakran a napi étlapjukon, de ez megváltozik, mert egyre jobban tisztában vagyunk vele, hogy milyen pozitívan hathat egészségünkre. A petrezselyem igazi vitaminbomba, levele több C-vitamint tartalmaz, mint a közkedvelt citrusfélék, és nem ez az egyetlen haszna. A petrezselyem levelei és gyökerei egyaránt tartalmaznak vasat, béta-karotint, magnéziumot, kalciumot, káliumot, cinket, mangánt és rezet.

Mindezen összetevőknek köszönhetően a petrezselyem nagyon értékes napi étrendünkben, nemcsak a vitaminok fontosak, hanem az is, hogy a petrezselyem különleges ízt ad ételeinknek, ami például segíthet csökkenteni a sóbevitelt. A petrezselyem hozzájárul egészségünkhöz, mert összetevői csillapítják a neuralgiát, fertőtlenítő és vizelethajtó hatásúak, javítják az emésztést és méregtelenítik szervezetünket. A petrezselyem szépségünkre is nagy hatással van, mert javítja bőrünk színét, ellensúlyozza annak öregedését, a friss petrezselyem feldobása pedig nagyon gyorsan és hatékonyan szünteti meg a rossz leheletet.

Mielőtt az étrend-kiegészítőkhöz nyúlnánk, érdemes zöldség-gyümölcs formájában felkutatni a természetes vitaminokat és ásványi anyagokat, a petrezselymet pedig mindenképp érdemes beiktatni a napi étrendünkbe.

Previous post Mik azok a fehérje-kiegészítők?
Next post Hatékonyak a tápanyagok a sportolók étrendjében?