Hatékonyak a tápanyagok a sportolók étrendjében?

Sokat beszélnek a sportolók által használt fehérje- és szénhidrát-kiegészítők hatékonyságáról. Számos tévhit született ezekkel a termékekkel kapcsolatban – hogy kórokozók, fogyasztásuk függőséget okozhat, és a hatások nem tartósak. Érdemes küzdeni ezekkel a torzulásokkal, és bebizonyítani, hogy ezek a termékek teljesen biztonságosak és tökéletesen betöltik szerepüket. A tápanyagok a sportolóknak szánt üzletekben kaphatók – az eladónak ismernie kell azok összetételét, és tanácsot kell adnia, melyik lesz tökéletes az adott sportághoz. Érdemes azokat a termékeket választani, amelyeket bevált gyártók gyártanak.

Hatékonyak a tápanyagok? Mindaddig, amíg rendszeresen, bizonyos napszakokban használják és támogatják a mindennapi edzést – igen. A táplálékkiegészítők feladata nemcsak a tartós izomrostok felépítésének természetes folyamatának támogatása, hanem azok lebontásának, azaz a túlzott erőfeszítés miatti lassú szétesésének megakadályozása is. Ezenkívül a kiegészítők számos értékes vitamint tartalmaznak.

Fehérje-kiegészítők használata

A szakemberek régóta felismerték, hogy a sportolók által használt fehérje-kiegészítők a leghatékonyabbak és ajánlottak az intenzíven edzõ ember szervezetének mûködéséhez. Fő összetevőjük a fehérje, amely hozzájárul az izomtömeg építéséhez, valamint szállító és szabályozó funkciót is ellát. Még a legjobb étrend sem képes annyi fehérjét bevinni a szervezetbe, amennyire egy sportolónak szüksége van.

Tehát tápanyagokkal kell fenntartani magát, természetesen az adott sportágnak megfelelően megválogatva. Sportolóknak leginkább a fehérje-hidrolizátumok ajánlottak, amelyek előnye, hogy gyorsan felszívódnak a szervezetben. Leggyakrabban az állóképességet és az erőt edző sportolók használják.

Az Amerikai Sportorvosi Intézet megállapította, hogy egy keményen edzett sportoló napi fehérjeszükséglete körülbelül 1,2-1,6 g/kg. Ez a mennyiség napi, lehetőleg még kiegyensúlyozott étrendben sem biztosítható. A tápanyagok elengedhetetlenek. Természetesen a túl sok fehérje sem előnyös, mert elsavasodást okoz a szervezetben. A mértékletesség és a józan ész is hozzátartozik a sporthoz.

Mik azok az edzés előtti kiegészítők?

Egyre gyakrabban találhatunk a lengyel piacon edzés előtti kiegészítőket, amelyek egy másik étrend-kiegészítő, amely támogatja a nagy izomtömeg felépítését. A táplálkozástudósok úgy vélik, hogy ez a megfelelő felkészülés az edzésre: a szervezet kellően nagy mennyiségű energiával és fehérjével való ellátása hatékonysá teszi, és nem csak az izomtömeg növekedését jelenti, hanem az izmok munkaidejének meghosszabbítását is. Fontos azonban, hogy az edzés előtti táplálékkiegészítőket okosan használd – a gyártó ajánlásainak megfelelően. Mit találhatunk az ilyen típusú termékekben?

Mindenekelőtt van egy fehérje, amely segít az izomtömeg felépítésében, másik fontos összetevő a szénhidrátok, amelyek kellően nagy adag energiát biztosítanak. A készítmény ásványi sókat, vitaminokat és mikroelemeket is tartalmaz, amelyek verejtékkel sajnos kiürülnek a szervezetből, de jelenlétük nélkülözhetetlen. Az olyan termékeket, mint az edzés előtti kiegészítők, érdemes bevált sportboltokban vagy weboldalakon vásárolni.

Previous post Egészséges ember hűtőszekrénye – mit tartalmaz?
Next post Hogyan lehet egészségesen fogyni