Mit kell tartalmaznia egy súlyzós edzésprogramnak?

A megfelelő alak kialakításához rendszeres edzőterem látogatás és rendszeres edzés szükséges. Megfelelő ételeket is kell enni. Edzés közben érdemes megfelelő súlyzós edzésprogramot alkalmazni. Vannak emberek, akik maguk készítik el a menetrendjüket. Vannak azonban olyanok, akik nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel ebben a témában.

Ebben az esetben a gyakornokoknak személyi edzők vagy e téren tapasztaltabb személyek segítségét kell igénybe venniük. Ennek köszönhetően biztosak lesznek abban, hogy a tömeges edzésprogram megfelelően lesz összeállítva. Mit kell tartalmaznia egy ilyen programnak? Mindenekelőtt egy teljes adatbázis azokról a gyakorlatokról, amelyeket egy adott edzési ciklus során végre kell hajtani.

Természetesen oda kell számítani a sorozatok és az ismétlések számát. Azt is érdemes tudni, hogy egy jó tömeges edzéstervnek könnyen módosíthatónak kell lennie. Ez történik például akkor, ha a szakember a vártnál gyorsabban éri el a kívánt hatást. Ekkor érdemes növelni a súlyokat, hogy felgyorsuljon az edzés tempója.

A megfelelő edzési hozzáállás

A sportversenyekre kiskoruktól fogva felkészült, a tornákat járatos emberek kétségtelenül sokkal gyorsabban megtanulják leküzdeni a nehézségeket és megbirkózni a kudarcokkal. A sportarénában elsajátított készségek a későbbi életkorban nagyon gyakran a környezettel való interakció képességévé, a saját gondolatok és érzelmek megfelelő megfogalmazásához vezetnek át.

Éppen ezért azoknak, akik évek óta edzenek, még amatőrként sem okoznak gondot az érvek és a belső motiváció megtalálása – egyszerűen megértik az edzés gondolatát és az aktív időtöltés mögött rejlő előnyöket.

Másrészt azok, akik életük nagy részében, vagy sokszor egész életükben egyáltalán nem érdeklődnek a sportági fejlődés semmilyen formája iránt – még a televízióban sem követték a sporteseményeket –, olykor sokkal erősebb impulzusra van szükségük elkezdik az első edzést. Egyesek számára ez sajnos nagyon rossz diagnózis vagy katasztrofális vizsgálati eredmény.

Edzés utáni eufória

Aki rendszeresen sportol, ismeri ezt az érzést. Jó érzés edzés után. Az ember tele van energiával, optimista az élettel és a kihívásokkal kapcsolatban, és van kikapcsolódás is. Edzés közben endorfinok szabadulnak fel, amelyeket általában boldogsághormonoknak neveznek.

Minél hosszabb és intenzívebb az edzés, annál gyorsabban lép fel a hipoxia és keletkezik az úgynevezett oxigénadósság. A válasz erre a fent említett hormoncsoport intenzívebb szekréciója. Nekik köszönhetően az edző jobban tolerálja a fájdalmat, és képes folytatni az edzést. Az oxigéntartozással és az izmokban lévő glikogénraktárak felhasználásával együtt létrejön az úgynevezett futóeufória.

Sok távsportoló számára ismerős érzés. Gyakran olyan állapotnak nevezik, amikor egy személy abbahagyja a fájdalmat. Ugyanakkor nem hiányoznak a vélemények arról, hogy futóeufória nem létezik, és az állítólagosan kísérő szenzációk nagymértékben a placebóval elért hatáshoz hasonlíthatók.

Previous post Edzőterem – egyedül vagy edzővel?
Next post Életmód – egészséges táplálkozás