Szénhidrát-kiegészítők – hasznosak?

A szénhidrát-kiegészítők és a fehérje-kiegészítők az egyik leggyakrabban vásárolt étrend-kiegészítő sportolók számára. Az ilyen típusú tápanyagokat az aktív emberek és a profi sportolók is használják: testépítők, állóképességi sportolók és fitness szakemberek. Miért olyan nagy az érdeklődés az ilyen típusú tápanyagok iránt?

Először is ez annak a ténynek köszönhető, hogy ez egy univerzális termék. A magas szénhidrátmennyiségnek köszönhetően lehetőség nyílik az edzés meghosszabbítására és az értékes izomtömeg felépítésére A szénhidrátok értékes összetevők a további energiatartalékok kialakításában. Ez az energia sokkal intenzívebb edzéseket tesz lehetővé.

A megnövekedett edzési idő értékes izomtömeg növekedést jelent A szénhidrát-kiegészítők pozitív hatással vannak az edzés utáni felépülési folyamatokra. Gátolják a katabolikus folyamatokat. Ezeket a termékeket edzés előtt és után is lehet fogyasztani. Az adagolást maga a gyártó vagy egy dietetikus határozza meg. A sportolóknak szánt tápanyagokat a boltokban lehet találni.

Biztonságosak a szénhidrát-kiegészítők?

Sokan szeretnének szénhidrát-kiegészítőket használni, de nem biztosak a hatásukban. A szénhidrát-kiegészítők fő feladata a szervezet glikogénnel való ellátása. Az energiatermeléshez elengedhetetlen. A glikogén felelős az izmok megfelelő és megfelelő működéséért is. Milyen folyamatok zajlanak le a szervezetben szénhidrát-kiegészítő fogyasztása után?

A felszívódás után a termék összetevői glükózzá alakulnak. A szervezetben lévő kis mennyiségű glükóz miatt a szervezet a fehérjékből nyeri az energiát. Ez a helyzet kedvezőtlen – elsősorban az izomtömeg kimerüléséhez vezet. Az izomtömeg kimerülése miatt lehetetlen megfelelő testszobrot építeni – a testépítőket elsősorban ez a folyamat érdekli.

Az ilyen típusú tápanyagokat edzés előtt és után is be lehet venni. Van azonban egy szabály: a legjobb, ha az edzés vége után 30 perccel veszed be őket. A szénhidrát-kiegészítők támogatják az izmok munkáját és hatékonyan meghosszabbítják azok munkaidejét. Sportboltokban megtalálod őket.

Szénhidrát-kiegészítők – mikor hasznosak?

A szénhidrát-kiegészítők sportolóknak és aktív embereknek szánt étrend-kiegészítők. A tápanyagok változatos összetételűek, így testépítők és állóképességi sportolók vagy fitneszsportolók egyaránt használhatják őket.

A szénhidrátok a legfontosabb összetevők – fontos odafigyelni arra, hogy a cukrok egyszerűek vagy összetettek. A szénhidrát magas koncentrációja lehetővé teszi a testmozgáshoz, de a szervezet megfelelő regenerálódásához is szükséges további energia beszerzését. A szénhidrát-kiegészítők fehérjét, ásványi sókat és vitaminokat is tartalmaznak.

A fehérje jelenléte nemcsak az izomtömeg építéséhez szükséges, hanem a katabolikus folyamatok hatékonyabb gátlásához is. Az ilyen típusú tápanyagok elsősorban az állóképességi sportolók számára hasznosak – amikor a szervezet energiamennyiségét pótolni kell. Érdemes olyan terméket választani, amelyben a szénhidrát felszabadulás üteme az életmódunkhoz igazodik. Lassan és gyorsan felszívódók közül válogatunk.

Previous post Hogyan találjunk motivációt az edzéshez
Next post Kiegészítők és tápanyagok – kinek