Szükségünk van-e kiegészítőkre

Magyarországon sok szó esik a vitamin-kiegészítők használatának szükségességéről. Nem számít, hány évesek vagyunk, milyen nemű vagy milyen életmódot folytatunk. És világosan le kell szögezni, hogy ez a megközelítés nagyon katasztrofálisnak bizonyulhat, mivel a vitaminok és más fontos tápanyagok feleslege katasztrofálisabb lehet a szervezet számára, mint a hiányuk. Tehát kinek kell kiegészítenie a szervezetben lévő vitaminokat kiegészítőkkel?

Vitamin-kiegészítőkre és tápanyagokra van szükségük azoknak, akiknek különböző okokból vagy hiányuk van ezekből az összetevőkből, vagy nagyobb szükségük van rájuk. A sportolók, különösen a testépítők és a várandós nők kiemelkednek a megnövekedett kereslettel. A hiányt az alacsony kalóriatartalmú étrendet folytatóknak is pótolniuk kell, vagy akik hosszú és kimerítő betegségben szenvedtek. Egyes vitaminokat a szervezet is kiürít, például a kávéfogyasztástól. A kiegészítők bevezetését mindig orvossal kell egyeztetni.

Mikor nyúljunk kiegészítőkhöz

Időnként látunk a tévében, vagy hallunk reklámokat a rádióban, amelyek újabb és újabb különféle vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők szedésére buzdítanak. Ne feledje azonban, hogy ne hagyja magát megtéveszteni. Nem igaz, hogy mindegyikünknek több vasra, kalciumra vagy E-vitaminra van szüksége. Az ilyen összetevők hosszú távú feleslege viszont kellemetlen egészségügyi hatásokhoz vezethet.

Ha étrend-kiegészítőt szeretnénk bevezetni, érdemes először orvoshoz vagy gyógyszerészhez fordulni, akik egy rövid interjú alapján egészségünkről, gyógyszereinkről és életmódunkról segítenek eldönteni, hogy az adott kiegészítőre valóban szükség lehet-e.

Feltételezhető, hogy az intenzív életmódot folytatóknak, szigorú diétát folytatóknak, terhes nőknek és különböző okok miatt, például betegség következtében legyengült szervezetüknek kell további vitaminokat biztosítaniuk. A kiegészítőknek köszönhetően gyorsan és egyszerűen pótolhatja a hiányzó vitaminok és ásványi anyagok szintjét.

Biztonságos a kiegészítés?

A táplálék-kiegészítőknek és tápanyagoknak – beleértve a sportolóknak szántakat is – kétségtelenül számos olyan jótékony hatása van, ami miatt érdemes ilyen típusú készítményhez nyúlni. És mégis kiderül, hogy ezeknek a termékeknek negatív oldaluk is lehet. Mert bár nem gyógyszerek, de nagyon hasonló elven működnek – ha valóban szüksége van rájuk a szervezetnek, akkor érdemes hozzájuk nyúlni, ha kiderül, hogy nincs rájuk szüksége a szervezetünknek, akkor ha sokáig szedjük idővel megterhelhetik a májat, a hasnyálmirigyet, a vesét és más belső szerveket.

Kiderült azonban, hogy nem ez az egyetlen árny oldala a kiegészítésnek. Azok az emberek, akik különféle betegségekben, különösen krónikusaktól szenvednek, szintén vitamin-kiegészítők áldozatai lehetnek. Ennek az az oka, hogy a bevett gyógyszerek gyakran káros kölcsönhatásokat fejtenek ki az emberi szervezetre nézve. Ilyen helyzetek fordulnak elő például emésztőrendszeri betegségek vagy rák esetén. Mindig érdemes orvoshoz vagy gyógyszerészhez fordulni, mielőtt pótláshoz nyúlna.

Previous post Az edzésre való felkészülés elengedhetetlen
Next post A képzés nem minden